Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη σε ελαιώνα και ελαιοτριβείο



Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, οι μαθητές της Γ και της Δ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη σε ελαιώνα στο Λουτουφί και σε ελαιοτριβείο στο Καπαρέλι, με στόχο να συμμετέχουν βιωματικά στη διαδικασία της παραγωγής του λαδιού βήμα προς βήμα. Οι μαθητές κατέβασαν τις ελιές με τα ειδικά χτένια ενώ στο ελαιοτριβείο παρατήρησαν πως παράγεται τελικά το λάδι. 

Λίγα λόγια για την ελιά και το λάδι
 Εδώ και χιλιάδες χρόνια η  ελιά  «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου και φυσικά στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά  και ένα από τα βασικά μυστικά της μακροζωίας, αφού τα οφέλη που κερδίζουμε από την κατανάλωσή του είναι πάρα πολλά.
Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. Όταν ωριμάσει ο καρπός, οι εργάτες στρώνουν γύρω γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή χτένες ρίχνουν τον καρπό. Κάποιες από τις ελιές που πέφτουν, συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο. Τις υπόλοιπες τις βάζουν σε σακιά και τα πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές, έπειτα, πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα.
Έπειτα, οι ελιές πολτοποιούνται. Από τη μια μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει το καθαρό  ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και ζωοτροφές.
Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως πρασινωπό. Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητας λάδι. Φημισμένα ελαιόλαδα είναι της Χαλκιδικής, της Μυτιλήνης, της Καλαμάτας και της Κρήτης. 
Δείτε παρακάτω ένα σύντομο βίντεο για τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού και τις φωτογραφίες της επίσκεψης.

                                      
                    

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου